|
Vliedberg "De Poelberg".
Aan de Bewestenwege bij het buurtschap 's-Heer Arendskerke (gemeente Goes) ligt de vliedberg "De Poelberg".De vliedberg heeft een archeologische functie, is een Rijksmonument en is ingeschreven in het Monumentenregister onder nummer 529215.
De datering van de vliedberg is 10e - 11e eeuw.
De vliedberg De Poelberg is 3 meter hoog, heeft een doorsnede van +30 meter en is gedeeltelijk omgeven door een sloot of gracht.
Het terrein rondom de vliedberg is beschermd gebied.
Terrein met daarin de resten van een Motte kasteel met voorburcht, omgeven door een gracht met brugconstructie. Het terrein is gelegen nabij de oude kerk van 's-Heer Arendskerke en het verdwenen kasteel.
Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat de berg van oorsprong bestond uit twee heuvels, de grootste heuvel had een diameter van 50 meter en de kleine heuvel had een diameter van 30 meter.
De grote heuvel heeft gediend als hoofdburcht en de kleine heuvel als voorburcht en werden beiden omringd door een slotgracht van 20 meter doorsnede. De beiden burchten waren met elkaar verbonden door een houten brug die rond 1150 gebouwd werd. Tijdens het archeologisch onderzoek is er baksteenpuin gevonden en aardewerk.
Aan de noordzijde van de vliedberg zijn palen gevonden met sporen van beschoeiing (een manier om het achterliggende grondtalud te stutten) en sporen van moernering (het verwerken van (zoete) veenlagen tot turf). Helaas is de grote heuvel in 1875 afgegraven. Nu ligt de vliedberg in een woonwijk waar de gemeente de plannen voor woningbouw zodanig heeft aangepast dat de vliedberg behouden blijft en is geintegreerd in de nieuwbouw.
De eerste vermelding van het dorp 's Heer Arendskerke is in 1275 en het dorp is een combinatie van kerkringdorp en voorstraatdorp.
De namen van het dorp waren Aernoutskerke, Ser Arnoudskerke of Sraskerke en zoals zovele dorpsnamen die eindigen op kerke is ook hier waarschijnlijk het woord kerke verbonden met de persoonsnaam van de stichter van het dorp, een voorname telg uit het geslacht Van Schenge.
De heren Van Schenge bouwden ten zuiden van het dorp een kasteel dat later is vervallen en waarvan men de stenen heeft gebruikt als dijkverstevigingen. In de vorige eeuwen was 's Heer Arendskerke nog een belangrijk dorp want in 1872 werd er het Station 's Heer Arendskerke geopend. In 1946 is het station gesloten.
Tot 1970 was 's Heer Arendskerke een zelfstandige gemeente maar daarna werd het dorp opgesplitst en de dorpen 's Heer Arendskerke (incl. het gehucht Eindewege), 's Heer Hendrikskinderen (incl. het gehucht Wissekerke) en een stukje van Lewedorp werden toebedeeld aan de gemeente Goes en het overige deel, tezamen met Nieuwdorp en het grootste deel van Lewedorp, zijn toebedeeld aan de gemeente Borsele.